Společenský podnik, konaný při příležitostech menšího významu.
Jeho záměrem je umožnit seznámení a navázání nových kontaktů co možná největšímu počtu zúčastněných. Někteří organizátoři pořádají koktejly, které nesou název recepce. Pokud není stanoveno jinak, hosté přicházejí bez partnerů.
Nápoje a jídla konzumujeme ve stoje. Nabízí nám je ale obsluhující personál. Příbory k dispozici nejsou. Ke cocktailu totiž patří pohoštění ve formě chlebíčků, chuťovek, apod. Netrvá dlouho, obvykle dvě hodiny. Pro hosty není závazný čas zahájení a mohou i kdykoliv odcházet, zdržet by se však měli alespoň dvacet minut. Koktejl se koná obvykle mezi 17 a 18,30 - bývá tedy kratší než recepce. Hostitelé by se měli zdržovat poblíž vchodu, aby se mohli s hosty průběžně vítat a loučit.