Catering v rámci galavečeří a banketů je podávaný slavnostním způsobem.
Má svá přísná pravidla, která se musí dodržet. Jde o společenské akce organizované při významné události, s velkou hostinou s tabulí. Jídlo se podává vzorovým slavnostním způsobem. Slavnostní tabule se pořádá u stolů, které jsou sestaveny do různých tvarů. Samozřejmě i výzdoba odráží účel hostiny, slavnostní tištěné jídelní lístky informují o podávaných pokrmech a nápojích. Při banketu obvykle obsahují i jméno pořadatele (hostitele), účel pořádání hostiny, datum a místo konání. Nedílnou součástí tabule jsou jmenovky, malé obdélníkové kartičky se jmény jednotlivých hostů, které slouží k rychlé orientaci a dodržování zasedacího pořádku. Na jmenovku patří pouze jméno, příjmení a akademický titul.
Zasedací pořádek u stolu má být předem určen. Čestné místo v čele je vyhrazeno nejvýznamnějšímu hostu, naproti sedí hostitel. Místa dam a pánů se střídají, manželé by neměli sedět vedle sebe. Smíme hovořit pouze se svými sousedy, přes stůl je to možné jedině tehdy, osloví-li nás významná osoba. Přípitky zahajuje hostitel. Je-li přípitek adresován konkrétnímu hostu (obvykle nejvýznamnějšímu), host přípitek opětuje.
Pořadí jídel a nápojů je pevně určeno, obsluhují číšníci. Klasické menu se obvykle skládá z předkrmu, polévky, dvou masitých jídel s přílohou servírovaných po sobě (host si mezi nimi nevybírá), moučníků, sýrů, ovoce a kávy. Aperitiv se podává ještě před zasednutím ke stolu. Kouřit je dovoleno až při kávě. S obsluhujícím personálem zásadně nehovoříme.
U banketu má být pořadí jídel, nápojů i péče o hosta natolik promyšleno, že jakákoliv domluva s personálem by mohla být pokládána za nepřímou výtku hostiteli.